sâmbătă, 24 septembrie 2011

Suvenir

Colectionez magneti de frigider - nu e un secret pentru nimeni, sau cel putin pentru nici una dintre persoanele care vorbesc cu mine mai mult de 10 min pe saptamana. Am o prietena care de cate ori vine la mine si vede ca s-a marit colectia, ma intreaba doua lucruri: cand am de gand sa cumpar urmatoarea combina frigorifica si daca imi amintesc ce culoare este actuala.
De curand am primit un magnet foarte simpatic, de la o prietena care a fost in vacanta in Bruxelles, un simbol al orasului. Daca Manneken-Pis este ce v-a trecut prin minte atunci ati ghicit - copilul pisacios in miniatura ii admira din varful combinei frigorifice pe toti cei care o deschid. Miniatura nu face pipi, dar macar acum, cand ma supar, pot sa spun: “Du-te la frigider. Cauta-l pe Manneken-Pis. Vezi ce face si imagineaza-ti ca face asta, in locul meu, pe tine/ideea ta.”
Bun, am deviat suficient de la ideea care m-a lovit cand am primit magnetul, si anume: cum de oamenii aia au reusit sa fac dintr-o statuie a unui copil pisacios un simbol al orasului, la care se inghesuie toti turistii, de parca ar fi a-8a minune. Serios, e mic. E sus. E departe. Face pipi cu bolta. Nu vi se pare foarte cunoscut? Asta fac toti copiii - pipi - cu bolta sau fara. Doar ca Manneken-Pis are mai multe tinute decat multi dintre acei copii la un loc - “ doar” vreo 800 de tinute pe care le schimba in mod constant. Nici una nu face reclama la nimic, nu are legatura cu vreun partid politic sau alte balarii de genul acesta.
Sunt foarte ofticata pe Manneken-Pis pentru ca in realitate, nu reprezinta absolut nimic spectaculos si totusi, toata lumea se inghesuie sa-l vada pentru ca belgienii au stiut sa-l promoveze strigand in gura mare: “Veniti sa vedeti, avem un copilas care face pipi!” Nu zau, noi avem familii sarace cu mai multi copii, unele si cu 10-15, dintre care sigur minim 2 vor vrea sa faca pipi in acelasi timp. Totusi, n-am simtit nevoia sa-i imortalizam in bronz sau aur.
Dar avem Babele si Sfinxul. Avem Pelesul, cu o istorie bogata. Avem Cimitirul Vesel. Avem atat de multe “minuni” care ar putea deveni cu usurinta simboluri nationale pe care toti turistii sa doreasca sa le vada si sa le cumpere sub forma de magnet, desfacator de sticle, semn de carte (pentru aia 5 oameni ramasi in lume, care chiar citesc), etc. Dar din pacate avem si oameni care cred ca tara noastra nu valoreaza mai mult decat o frunza ciordita pentru ca, na...trebuie sa ne ridicam la nivelul etichetei care a fost lipita pe harta acolo unde suntem noi “Cand aterizezi pe aeroport, tine bine de bani.”
Sunt atat de ofticata incat mai devreme cand am deschis frigiderul, parca am simtit cum Manneken-Pis face pipi pe capul meu, in numele tuturor belgienilor care se pot lauda cu un copil pisacios, mai cunoscut decat toate monumentele importante de la noi din tara. A facut pipi si pentru ca prietena mea a dat probabil undeva intre 3 si 5 euro pe el ajutand, ca oricare alt turist, economia Belgiei. La noi, turistii vin. Turistii fac 3-4 poze si pleaca. Orice suvenir sau bilet la muzeu cumparat de catre ei este o contribuitie la buzunarul celor care au aprobat acea frunza reprezentativa pentru tara noastra. Sa o taiem in continuare la caini, zic.